Eveniment culinar cu Cristi Papusoiu, Mehrzad Moghazehi si Lungu Iris – ziua 1

Remember Casa Rustic - Proba cu restaurantul :)

Astazi 23.06 am purces la drum spre Pitesti, orasul unde locuieste bunul nostru prieten si geniu al bucatariei, Cristi Papusoiu.  Urmeaza sa ne pregatim pentru marele concurs culinar din 29.06, unde toti 4 vom concura in aceeasi echipa impotriva concurentilor din 16 tari, profesionisti si amatori. Cum aceasta provocare nu este deloc una usoara, am decis sa facem cateva experimente inainte sa ne asiguram ca nu intampinam vreo problema. Si bineinteles ca niciun eveniment de-o asemenea anvergura nu este complet fara…public bineinteles !!! Am avut ocazia sa le gatim unor foarte buni prieteni de-ai lui Cristi Papusoiu, cam 10 la numar doar,  pentru a ne reobisnui cu criticile. A trecut aproape o luna de zile de la finala marelui concurs si-am mai ruginit putin la capitolul critici : trebuie sa fim pregatiti dpdv psihic :) N-au lipsit nici peripetiile -  a cazut curentul in urma unei furtuni incredibile si a trebuit sa gatim vreo 3 ore la lumanari. De altfel am avut parte si de improvizatii – am fost fortati datorita faptului ca nu am avut oale, razatoare, tigai, castroane. Dar cum spunea Chef Catalin ” Trebuie sa te descurci cu ce ai ! Asta il diferentiaza pe un Masterchef de ceilalti oameni” Si asta am incercat si noi sa facem.

Ok, voi trece la subiect ! Meniul primei seri:

Calamar frito cu sos de reductie de mandarina, campari, cardamon si anason a la Iris

Kebab de pui dupa o retetea Iraniana, salata de castraveti cu sfecla si orez cu sofran a la Mehrzad

Tarta de mere cu visine si stafide, bezea si sos de reductie de vin cu coaja de portocala si cardamon a la Alex

Pentru astazi veti primi reteta tartei :) Ii astept si pe ceilalti prieteni ai mei sa impartaseasca si celelalte 2 retete cu voi :*

Tarta de mere cu visine si stafide, bezea si sos de reductie de vin cu coaja de portocala si cardamon

INGREDIENTE:

  •  Aluat de foietaj – 2 foi (puteti sa-l faceti si singuri, voi posta reteta zilele urmatoare) desi nu este mare diferenta intre acesta si cel din comert
  • 6 mere
  • o lingurita de scortisoara
  • 1 kg visine
  • zahar demerara (dupa gust)
  • un varf de cutit de nucsoara
  • 1/4 cana de stafide
  • 1 lingurita de esenta de vanilie
  • 1 lingurita de apa de trandafiri
  • 1 galbenus pentru uns
  • 4 albusuri
  • 1 pachet de unt
  • 1 lamaie
  • 1 sticla de vin rosu dulce
  • cateva bobite de cardamon
  • 1 portocala

 

MOD DE PREPARARE:

  • Incalzim cuptorul la 180◦ C.
  • Decojim merele, le taiem in jumatate si apoi le taiem feliute egale evitand mijlocul (samburii).
  • Curatam visinele si le lasam la scurs.
  • Intr-un wok mare punem merele la calit cu un cubulet de unt si zahar demerara dupa gust. Adaugam treptat scortisoara si nucsoara si amestecam pana acele mere se inmoaie iar zaharul se caramelizeaza, iar la sfarsit adaugam esenta de vanilie si apa de trandafiri.
  • Intr-o tigaie separata caramelizam visinele cu putin zahar demerara si o lingurita de suc de lamaie. Dupa ce le scoateti le puneti putin intr-o sita la scurs.
  • Pregatim aluatul cu putina faina si il intindem cat sa-i realizam o circumferinta mai mare cu 2-3 cm decat diametrul tavii de tarta pe care o  folosim. Facem de 2 ori chestia asta (avem nevoie si de fund si de capac)
  • Tapetam tava si punem aluatul in ea.
  • Dupa aceea punem toata compozitia inauntru, radem putina coaja de lamaie, iar cu cealalta foaie de aluat venim deasupra.
  • o crestam putin pe deasupra sa nu se umfle in exces si o introducem in cuptor pana incepe sa se rumeneasca.
  • Cand aceasta incepe a se rumeni, o scoatem afara si o ungem cu galbenus de ou si o introducem din nou la cuptor si o lasam sa capete o culoare.
  • Intre timp batem bezeaua si adaugam treptat putin zahar, iar in final dupa ce-am obtinut albusurile cremoase ungem tarta pe deasupra si o introducem din nou la cuptor pana bezeaua se rumeneste. (Sincer sa fiu, daca ar fi dupa mine, eu unul nu as folosi bezea la aceasta tarta (nu la cea cu mere cel putin) , dar am zis sa-i fac pe plac lui Mehrzad care m-a rugat cu toata ardoarea sa pun si-o “bezeluta” :)
  • O scoatem si o lasam sa se raceasca.
  • Sosul din reductie de vin: turnam sticla de vin la foc mic impreuna cu putina coaja de portocala (bine spalata) si cateva bobite de cardamon. Lasam vinul sa se reduca (cca 45 de min – orice ati face nu mariti flacara, trebuie doar sa aveti rabdare)
  • N-ar strica sa aveti si niste frisca la aceasta placinta, noi a cam trebuit sa ne descurcam cu ce-am avut, si credeti-ma nu au fost multe :)

!!! Ii voi ruga si pe ceilalti colegi ai mei sa posteze si retetele lor pe acest site si cat de curand veti avea un “3 course meal”. Maine urmeaza sa postez ce-am gatit in ziua a doua :D

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Eveniment culinar cu Cristi Papusoiu, Mehrzad Moghazehi si Lungu Iris – ziua 1”

  1. ionesc eliza says:

    multumim mult alex pt site , f tare poza )))

  2. ionesc eliza says:

    OK ASTEPT ATUNCI

Leave a Reply

Webdesign by Adrian Dinu
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better