Din 3 iezi a ramas unul – Ied la protap

oita

Gandindu-ma ca poate v-ati luptat cu un post crancen si ca acum sunteti gata sa treceti la lucruri mai serioase pe plan culinar, imi permit sa va dau un sfat in eventualitatea in care va permiteti o destrabalare acum de Paste. Daca aveti posibilitatea, alegeti iedul in detrimentul mielului anul acesta si nu veti regreta. Este intr-adevar mai mic, dar carnea este mult mai frageda si mai suculenta.

Reteta este foarte simpla. Sunt doar cateva detalii de care trebuie sa tineti cont. Cel mai important aspect este marinarea. Iedul se tine peste noapte intr-o oala incapatoare in care punem urmatoarele:

 

INGREDIENTE: 

  •  1 lingura de bobite de coriandru sau 10 frunzulite proaspete
  • 10-12 frunze de dafin
  • 1 lingura de piper boabe
  • 3 cepe rosii taiate rondele
  • 1 crenguta de cimbru
  • 2 linguri de sare grunjoasa
  • 500 ml vin rosu demisec
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1 morcov
  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 2 linguri de miere
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura usturoi verde
  • 2 lamai
  • apa pentru a-l acoperi

MOD DE PREPARARE:

  • Iedul il tinem in apa rece vreo 2-3 ore pentru a i se scurge sangele si a se albi.
  • Spalati iedul, indepartati-i pielitele, resturile de piele sau de blana
  • Se lasa la scurs apoi si se pune la marinat cu ingredientele de mai sus taiate ori rondele ori cubulete. 
  • Fixati iedul pe protap, despartiti-i picioarele cu ajutorul unor bucati din lemn sau distantieri din fier.
  • Luati zeama in care a stat iedul la marinat, umpleti o cratita de 1 L si lasati compozitia la redus pe foc.
  • Cand aceasta s-a redus, cu ajutorul unei pene de gasca ungeti iedul din cand in cand.
  • Jarul il faceti potrivit, insistand mai mult pe capete, caci zona coastelor este subtire si aceea se face prima. Pana va fi restul gata, iedul va fi deja carbonizat :)
  • Pregatit un sos din zeama de lamaie, patrunjel si ulei si stropim iedul cand ni se mai nazare.
  • Rotim la “manivela” constant timp de aproximativ 3 ore.
  • Iedul trebuie invartit pe protap in permanenta pentru ca astfel sucurile ce se scurg din carne nu vor ajunge in jar, ci se vor prelinge pe carne pastrand-o extrem de suculenta.
  • Ungem ocazional cu pana de gasca si compozitia de sos lasata la redus.
  • La sfarsit de tot ungeti-l cu miere si lasati-l sa se caramelizeze un pic.

Un Paste Fericit va doresc tuturor !

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Din 3 iezi a ramas unul – Ied la protap”

  1. Ivan Ionut says:

    Un Paste cat mai fericit si tie!!! :)

Leave a Reply

Webdesign by Adrian Dinu
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better