Aperitive de nunta

IMAG1324

Asa cum va spuneam in post-ul anterior, va voi prezenta retetele aperitivelor de la nunta din Pitesti. Am mers pe o combinatie traditionalo-moderna tocmai pentru ca ii respect chiar si pe cei care nu sunt deschisi la fusion-uri si modernisme.

Humus

INGREDIENTE:

  • 500 g Naut
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de Tahini (pasta de susan)
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare dupa gust

MOD DE PREPARARE:

  • Punem nautul la inmuiat cu o seara inainte. Adaugam si o lingurita de bicarbonat de sodiu ca sa iasa pufos. 
  • Dupa ce-a stat la inmuiat il punem la fiert cu sare si inca o lingurita de bicarbonat de sodiu.
  • Cand a fiert il lasam la scurs (pastrand 2-3 polonice din zeama in care a fiert) si il pasam.
  • Adaugam si polonicele de zeama, sare dupa gust, pasta de susan si usturoiul pisat si uleiul de masline si amestecam bine.

Mousse de somon

INGREDIENTE:

  •  250 g somon afumat
  • 400 g branza Philadelphia
  • 1 lingura de zeama de portocala
  • 1/2 legatura marar
  • un varf de cutit de piper alb
  • 2 linguri de smantana grasa

MOD DE PREPARARE:

  • Somonul il taiem feliute mici si il  bagam in blender.
  • Peste el punem branza Philadelphia
  • Mararul il tocam marunt si il punem si pe el peste.
  • Adaugam si piperul si smantana ( nu e nevoie sa punem sare intrucat somonul este foarte sarat)
  • Pornim blenderul si blendam cca 20-30 de sec. Nu mai mult !
  • Scoatem mousse-ul intr-un castron si apoi cu o lingura incorporam si zeama de portocala incet, ca sa nu se taie mousse-ul.

Chiftelute cu susan

INGREDIENTE:

  • 500 g carne de pui tocata
  • apa rece
  • 5 felii de paine alba
  • 3 catei de usturoi
  • 1/4 legatura de marar
  • 1 ou
  • 100 g susan
  • 1 varf de cutit de piper alb
  • Ulei cat sa acoperim chiftelutele la prajire
  • sare dupa gust

MOD DE PREPARARE:

  • Inmuiem feliile in apa rece, putin si apoi le scurgem bine.
  • Le introducem in blender impreuna cu carnea tocata, mararul, usturoiul tocat foarte marunt, sare dupa gust (puteti pune si ceapa mica daca va place – o dati pe razatoare si o stoarceti bine inainte), piperul alb si amestecam cca 10 de sec.
  • Compozitia se amesteca apoi cu oul crud.
  • Punem susanul intr-o farfurie intinsa.
  • Ne umezim mainile si facem bilute din compozitie pe care mai apoi le “tavalim” prin susan
  • Incingem uleiul intr-o tigaie sau un tuci din teflon (eu le ador – trebuie sa fie suficient ca sa acopere cat mai mult din chiftelute)
  • Cand acesta s-a incins, cu ajutorul unei palete cufundam incet chiftelutele intorcandu-le incet cand pe o parte cand pe alta.
  • Cand sunt gata le scoatem pe o farfurie cu servetele pentru a mai absorbi din ulei

Rulada de pui cu legume

INGREDIENTE:

  • 1 piept mare de pui
  • cateva felii de cascaval
  • 2-3 felii de sunca de Praga
  • 50 g carne tocata de pui
  • 1/2 ardei kapia
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1 morcov
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • cateva linguri ulei de masline

Aditionale: hartie de copt, folie de aluminiu

MOD DE PREPARARE:

  • Condimentam carnea de pui cu sare, piper si cimbru si o calim intr-o tigaie cu putin ulei.
  • Taiem ardeiul kapia si ardeiul gras galben felii (pe lungime) si le tragem putin la tigaie pana sunt aproape al dente.
  • Morcovul il taiem fasii lungi si il punem la fiert pana devine al dente.
  • Taiem pieptul de pui pe jumatate (insa nu pana la capat) astfel incat sa obtinem o felie lunga.
  • Batem pieptul de pui cu ciocanul de carne pentru a-l intinde si mai mult.
  • Punem sare peste el si apoi asezam feliutele de cascaval. Peste feliile de cascaval punem feliile de sunca de Praga.
  • Peste feliile de sunca de praga venim cu carnea tocata si fasiile de morcov si de ardei gras, respectiv kapia.
  • Rulam pieptul de pui si il strangem bine ori cu folie alimentara (si il lasam peste noapte in frigider) ori cu sfoara si il putem folosi pe loc. Strangeti bine capetele ca umplutura sa nu iasa din rulada.
  • Imbracam rulada in folie de copt si apoi in folie de staniol si introducem in cuptor pentru 20 de minute la 180°C. Dupa acest interval scoatem folia, punem cubuletul de unt peste, 2 linguri de vin alb si le intindem uniform cu o pensula, presaram sare, piper si cimbru.
  • Incingem bine tigaia grill, punem putin ulei si putin unt in ea, iar cu ajutorul unui cleste punem rulada in ea, pentru a-i face acele dungi foarte cochete de grill. Nu trebuie sa tineti mult rulada in tigaia grill, ele se fac numaidecat.

Pate de ficat de casa

INGREDIENTE:

  • 1 kg de ficat de pui
  • 1 L de lapte
  • Ierburi de Provence
  • 25 ml Amaretto Disarono
  • 150 g unt
  • Sare dupa gust

MOD DE PREPARARE:

  • Ficatul il curatam bine si il punem la fiert in lapte si ierburi de Provence. 
  • Dupa ce-a fiert il lasam la scurs si il punem la blender cu un varf de cutit de ierburi de provence, untul la temperatura camerei, cei 25 ml Amaretto si sare dupa gust.
  • Cand devine o pasta omogena atunci puteti opri blenderul. Se consuma pe loc pentru ca se oxideaza destul de repede.

Dulceata de ceapa cu chorizo

INGREDIENTE:

  • 3 cepe galbene
  • 3 cepe albe
  • 3 cepe rosii
  • 600 g zahar brun
  • cateva seminte de chilly
  • 4 carnati uscati Chorizo

MOD DE PREPARARE:

  • Ceapa o taiem rondele si o punem la foc mic cu 200 ml apa, zaharul si semintele de chilly. 
  • Carnatii ii taiem si pe ei la randul lor rondele si ii punem peste ceapa si lasam sa se reduca.
  • In momentul in care compozitia s-a redus (peste cateva ore) si are consistenta unei dulceturi o putem pune la frigider.

Rulouri de carnaciori de bere cu pruna afumata si invelite in bacon

INGREDIENTE:

  • 1 pachet de carnaciori de bere
  • cateva felii de bacon de calitate de cativa mm grosime
  • 200 g prune afumate
  • 4 linguri de mere

Aditionale: scobitori

MOD DE PREPARARE:

  • Prunele le taiem pe jumatate si punem cate o jumatate la un rulou. 
  • Punem carnaciorul in centru, pruna peste el si il invelim in bacon.
  • Fiecare rulou il prindem cu 2 scobitori, il ungem cu miere si ulei de masline si il punem in sir strans intr-o tava. Tot in tava mai adaugam extra ulei de masline si cateva crengute de rozmarin.
  • Introducem la cuptor pentru 15 min la 180ᵒ C.
  • Dupa ce ii scoatem din cuptor le putem scoate si scobitorile pentru ca nu se vor mai desface.

Mini quiche cu branzeturi si praz si sos de prune

INGREDIENTE:

  • aluat foietaj
  • 200 g telemea oaie uscata
  • 200 g telemea vaca uscata
  • 200 g telemea capra uscata
  • 2 oua
  • 2 buc praz
  • 3-4 linguri de faina
  • 1 legatura de marar
  • putin ulei
  • sare dupa gust sau daca e cazul

Sosul de prune:

  • cateva prune mai coapte
  • 300 ml vin alb
  • 2 bobite de anason
  • 2 bobite de cardamon
  • 2 cuisoare
  • 1 lingura de miere

Aditionale: tava de briose, folie de staniol

MOD DE PREPARARE:

  • Intindem aluatul de foietaj (nu foarte gros).
  • Punem folie de staniol in toate gaurelele de la tava de briose.
  • Venim cu aluatul de foietaj peste tava si apasam aluatul in gaurile din tava.
  • Prazul il taiem rondele si il tragem putin la tigaie
  • Branza o dam pe razatoare si o amestecam cu prazul tras la tigaie. Tocam si o legatura de marar si o amestecam si pe aceasta in compozitie.
  • Ouale le spargem intr-un castron si ungem aluatul (insistand mai mult in gauri) cu ajutorul unei pensule.
  • Punem compozitia inauntru, presand bine, taiem excesul de aluat de pe margini, iar pe deasupra il intepam cu o furculita si tava o introducem in cuptor timp de 15-20 de min la 180ᵒ C

Sosul:

  • Punem vinul la redus, la foc mic, intr-un ibric impreuna cu cardamonul, anasonul si cuisoarele.
  • Taiati prunele, bagati-le la blender apoi strecurati zeama si adaugati-o peste vinul care aproape s-a redus.
  • Lasati sa se reduca si apoi adaugati lingurita de miere

Tartine cu salata de vinete

INGREDIENTE:

  • 4-5 vinete
  • 3 oua
  • 1 lingura mustar
  • zeama de la o lamaie
  • 250-300g ulei floarea soarelui

 

MOD DE PREPARARE:

  • Punem vinetele la copt
  • Intre timp punem o craticioara pe foc cu 2 oua pe care le vom folosi pentru maioneza
  • Dupa ce s-au copt vinetele le curatam  si le spalam foarte bine pentru a nu ramane urme de coaja neagra si le vom pune la scurs timp de cateva minute
  • Ouale fierte le luam de pe foc si le punem in apa rece apoi le vom curata si vom folosi doar galbenusurile
  • Peste cele doua galbenusuri fierte adaugam un galbenus crud,putina sare si incepem sa mixam compozitia cu ulei
  • Spre final adaugam si o lingura de mustar si zeama de  lamaie ,nu foarte multa ca sa nu devina prea acra
  • Vinetele scurse le punem pe un tocator si le tocam cu un cutit  de lemn ( e indicat sa fie de lemn pentru ca lama cutitului oxideaza vinetele)
  • Dupa ce le-am tocat incorporam peste compozitie maioneza si amestecam pana ce se omogenizeaza.
  • Putem decora cu germeni de ceapa, germeni de varza rosie etc

Cascaval pane cu sos de ghimbir (aici am fost putin subiectiv – este unul din preferatele mele – as putea trai o viata cu cascaval pane)

INGREDIENTE:

  • 200 g cascaval
  • 2 oua
  • 150 g pesmet
  • 150 g faina
  • sare si ulei

Pentru sos:

  • 300 ml spumant demisec
  • un varf de cutit de ghimbir ras
  • 1 catel de usturoi
  • cateva seminte de chilly
  • 3 lingurite de zahar brun

MOD DE PREPARARE:

  • Taiem cascavalul felii cam de 1 cm grosime.
  • Batem ouale cu sare (evident cu ajutorul unui tel)
  • “Tavalim” feliile de cascaval prin faina apoi prin ou si iarasi de la capat (facem acest proces de doua ori) ca la final sa o trecem si prin pesmet astfel incat sa fie acoperita uniform
  • Feliile apoi le prajim in ulei incins (puneti mai mult in tigaie)
  • Le prajim pana ce pesmetul devine auriu.
  • Intoarceti-le cu grija ca sa nu rupeti crusta

Sosul:

  • Punem sampania pe foc, la redus, intr-un ibric. Cand aceasta s-a redus la jumatate, radem putin ghimbir si il adaugam in sampanie.
  • Cateva minute mai tarziu adaugam chilly-ul si usturoiul. Usturoiul nu trebuie lasat foarte mult.
  • Cand lucram cu reductii lucram cu cantitati mici pentru ca altfel gusturile sunt foarte concentrate.
  • Adaugam zaharul brun si lasam sa se reduca definitiv

Frigarui cu piept de pui si condimente orientale, rosii cherry si mozzarella

INGREDIENTE:

  • 1 buc mare piept de pui
  • 10 rosii cherry
  • 250 g bilute mozzarella
  • 1 lingurita de praf curry
  • 1 lingurita de turmeric
  • 2 cepe galbene
  • 250 g iaurt gras
  • sare, piper dupa gust

Aditionale: bete frigarui

MOD DE PREPARARE:

  • Spalam si curatam bine pieptul de pui.
  • Il taiem cubulete ca pentru frigarui
  • Ceapa o taiem rondele
  • Pieptul de pui il punem la marinat cu iaurtul, ceapa, praful de curry si cel de curcuma, sare si piper
  • Il lasam peste noapte la marinat.
  • Dupa ce s-a marinat il punem pe frigarui si implicit pe gratar sau in cuptor, intr-o tava.
  • Mozzarella si rosiile cherry nu se pregatesc termic.
  • Pe acestea le punem pe frigarui dupa ce puiul s-a gatit.

Crackers cu branza de capra, nuci, branza de capra si rosii cherry

INGREDIENTE:

  • 1 cutie de crackers sarati, de calitate (preferabili integrali) 
  • 50 g nuci pisate
  • 2-3 linguri de miere
  • 200 g branza de capra
  • cateva rosii cherry

MOD DE PREPARARE:

  • Acestia se pregatesc cu cateva minute inainte sa ii mancati pentru ca se inmoaie foarte repede
  • Macinam nucile intr-un blender (nu le faceti pulbere)
  • Branza de capra o dam pe razatoare
  • Iar rosiile cherry le taiem rondele sau triunghiuri
  • Montajul se face astfel: luam un biscuite, il rupem in jumatate, ungem cate o fata a fiecarei jumatati cu miere, presaram nuca pisata pe fiecare dintre ele, iar in mijloc adaugam branza de capra si rosiile cherry. Este o combinatie minunata
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Webdesign by Adrian Dinu
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better